Activiteiten

25-03-2020

Studienamiddag: GEANNULEERD
25 jaar beroertezorg. Van fatalisme naar tijdsefficiŽnte en multidisciplinaire zorg

Details

07-05-2020 > 08-05-2020

Congres: GEANNULEERD

Details

01-10-2018 > 20-12-2019

Opleiding: Algemene informatie mbt Postgraduaat Neurologische Zorg

Details

13-09-2019 > 20-01-2020

Opleiding: Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Arteveldehogeschool

Details

16-01-2020 > 18-06-2020

Opleiding: Postgraduaat neurologische zorg - voorgezette opleiding neurochirurgische zorg
ism Hogeschool UCLL

Details

04-02-2020 > 23-06-2020

Opleiding: Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Odisee

Details

Overzicht van onze opleidingen

Basisopleiding Neurologische Zorg

ism Arteveldehogeschool

 

In academiejaar 2019-2020 organiseert Arteveldehogeschool de basisopleiding en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Basisopleiding neurologische zorg (semester 1)*

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.

In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen.

 

Praktische informatie

 

 

Wanneer vinden de lessen plaats?

 • Basisopleiding neurologische zorg: vrijdagen 13 september en 27 september 2019, 11 oktober 2019, 25 oktober 2019, 15 november 2019, 29 november 2019, 13 december 2019,  en examen op .... (datum nog niet gekend)

Wat is de kostprijs om deel te nemen?

 • Volledige opleiding (20 studiepunten): 1500 euro
 • Basisopleiding neurologische zorg (10 studiepunten): 750 euro
 • Vervolgopleiding neurochirurgie (10 studiepunten): 750 euro
   

Hoe kan ik inschrijven?

Maximum 40 kandidaten worden toegelaten tot de opleiding. Zodra het maximaal aantal cursisten bereikt is, kom je op de wachtlijst.

 • Stap 1: online registratie
  Vanaf 15 mei kan je via deze link online registreren voor de basisopleiding neurologische zorg.
   
 • Stap 2: toe te sturen documenten
  Op het einde van de online registratie kan je de gevraagde documenten als bijlagen opladen: een kopie van je laatst behaalde diploma, een kopie van je identiteitskaart en een recente kleurenpasfoto. Je kan deze documenten ook mailen naar marleen.huys@arteveldehs.be.
   
 • Stap 3: betaling
  Van zodra jouw registratie volledig is en we alle documenten (zie stap 2) ontvangen hebben, zal je via mail een betalingsuitnodiging krijgen en via de post de logingegevens en een studentenkaart ontvangen.
  De login heb je nodig om via het digitaal secretariaat de betaling online te kunnen uitvoeren. Daar kan je de keuze maken tussen zelf betalen of via factuur, indien de werkgever de betaling zal doen of indien je gebruik zal maken van de KMO-portefeuille.

Je inschrijving is pas definitief nadat we de gevraagde documenten en de betaling van het inschrijvingsgeld ontvangen hebben.
 

Betaald educatief verlof, KMO-portefeuille, opleidingscheques

Jaarlijks wordt betaald educatief verlof aangevraagd voor deze opleiding. De kandidaten informeren zich bij hun werkgever of ze hierop aanspraak kunnen maken.

Als ondernemer kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille om je opleiding te betalen. Het erkenningsnummer van de Arteveldehogeschool is DVO 101978.
Ontdek de werking van een KMO-portefeuille.

Alleen cursisten in een loopbaanbegeleidingstraject bij de VDAB kunnen een deel van de opleiding met opleidingscheques betalen.
 

Kan ik uitschrijven?

Wanneer je uitschrijft vóór de start van de postgraduaatopleiding, wordt 10% van het inschrijvingsgeld als administratieve kost gefactureerd. Eenmaal de opleiding van start gegaan is, wordt er geen terugbetaling gedaan.


Periode: 13-09-2019 > 20-01-2020

Details

Algemene informatie mbt Postgraduaat Neurologische Zorg

 

Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor tal van aandoeningen aan het centraal en perifeer zenuwstelsel. Vrijwel iedereen krijgt in z’n leven te maken met een neurologische aandoening, al is het in de directe omgeving. De impact van een leven met een neurologische aandoening is echter groot.

Vermits de vele gezichten van de neuroverpleegkunde is het onmogelijk om tijdens de opleiding verpleegkunde studenten volledig voor te bereiden op de zorg voor alle patiënten met een neurologische aandoening. Gezien de complexiteit hebben deze patiënten nood aan bekwame en competente zorgverleners, niet enkel verpleegkundigen. Zorg voor patiënten met een neurologische aandoening vraagt nog meer dan elders in de gezondheidszorg een zeer uitgebalanceerde interdisciplinaire aanpak.

 

In het kader van levenslang leren stelt de Belgische Vereniging voor Neuroverpleegkundigen (BVNV) daarom het postgraduaat Neurologische Zorg voor.

Dit postgraduaat is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen de BVNV, de Belgian Stroke Council en vier Vlaamse hogescholen: Artevelde hogeschool, Odisee hogeschool, University College Leuven- Limburg  en katholieke hogeschool Vives.
 

Het postgraduaat richt zich in de eerste plaats op neuroverpleegkundigen, maar biedt zeker ook een meerwaarde voor andere paramedici. Bovendien zijn de huidige opleidingen neurologische zorg en neurovasculaire of beroertezorg geïntegreerd in het postgraduaat. Verder vind je maar liefst twee nieuwe modules: de voortgezette opleiding neurologische zorg en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Terwijl in de verschillende modules van het postgraduaat de patiënt en z’n omgeving centraal staan, stelt de organisatie van het postgraduaat de zorgverlener zelf centraal.
 

Wij vinden het belangrijk dat elke verpleegkundige of paramedicus toegang heeft tot elke module van het postgraduaat zonder urenlange verplaatsingen en zonder al te veel te moeten surfen naar aanbod en inhouden.

De samenwerking tussen de BVNV en de hogescholen garandeert daarom niet alleen een uitstekende kwaliteit van opleiding, maar ook een totaalaanbod waaruit jij gericht kan selecteren welke opleiding het beste bij jou past.

 

Op deze manier hopen we, samen met jou, de kwaliteit van zorg voor neurologische patiënten te verbeteren. Als clinical leader weet je vast wel hoe kwetsbaar deze patiënten zijn en besef je dat een degelijke kennis onontbeerlijk is om je klinische expertise verder op te bouwen.
 

Het postgraduaat biedt je kansen om te groeien tot gespecialiseerde neuroverpleegkundige of, voor verpleegkundigen  met een academische achtergrond, tot Advanced Nurse Practitioner.

Voor elks wat wils dus!

De opleiding bestaat uit een basisvorming neurologische zorg van tien studiepunten en een voortgezette vorming van tien studiepunten. Er kan gekozen worden uit drie voortgezette opleidingen:
beroertezorg, neurologische zorg en neurochirurgische zorg. Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 studiepunten).

 

 

 

Academiejaar

2018 - 2019

Academiejaar

2019 - 2020

Najaar

2018

Voorjaar

2019

Najaar

2019

Voorjaar

2020

Basisopleiding neurologische zorg

Gent

Artvelde

Leuven

UCLL

Gent

Artevelde

Leuven
UCLL

Antwerpen

Odisee

Voortgezette opleiding beroertezorg

Brugge

Vives

Genk

UCLL

Brugge

Vives

Genk

UCLL

Voortgezette opleiding neurologische zorg

 

Brussel

Odisee

 

Antwerpen

Odisee

Voortgezette opleiding neurochirurgische zorg

 

Gent

Artevelde

Leuven

UCLL

Gent

Artevelde

 


Periode: 01-10-2018 > 20-12-2019

Details

Postgraduaat neurologische zorg - voorgezette opleiding neurochirurgische zorg

ism Hogeschool UCLL

GEANNULEERD WEGENS TE WEINIG DEELNEMERS

Wat

Deze voortgezette opleiding is een onderdeel van het postgraduaat Neurologische Zorg. Dit postgraduaat bestaat uit de basisopleiding Neurologische zorg en een voortgezette opleiding (beroertezorg, neurologische zorg of neurochirurgische zorg). Het postgraduaat heeft een officieel karakter en omvat 20 studiepunten. Deze zijn verdeeld over 10 studiepunten voor de basismodule Neurologische Zorg en 10 studiepunten voor de voortgezette opleiding. Tevens richt deze opleiding zich in de eerste plaats op neuroverpleegkundigen, maar biedt het zeker ook een meerwaarde voor andere paramedici.


Wie

De organisatie van het postgraduaat is in samenwerking met de BVNV , de Belgian Stroke Council en 4 Vlaamse hogescholen: UCLL, Arteveldehogeschool, Odisee en hogeschool Vives. Tevens kan hierbij  gerekend worden op de inzet van talrijke gastdocenten gespecialiseerd in een domein binnen de Neurologische zorg.


Wanneer

De voortgezette opleiding Neurochirurgische zorg vindt plaats in de periode januari - juni 2020 en wordt als volgt opgevat:

 • Zes lesdagen van 08.30u tot 17.00u: donderdag 16 januari 2020, dinsdag 11 februari 2020, woensdag 26 februari 2020, vrijdag 13 maart 2020, maandag 23 maart 2020, donderdag 23 april 2020.
 • De cursist gaat op uitwisseling op een dienst van een medecursist en ontvangt deze cursist terug op zijn/haar eigen dienst.

De cursist wordt beoordeeld op basis van een schriftelijk examen (donderdag 18 juni 2020), een paper betreffende een peroperatieve observatie en een paper met interactieve groepsdiscussie (dinsdag 19 mei 2020) over de uitwisseling.


Inschrijven

Er kan zowel ingeschreven worden voor de volledige voortgezette opleiding (625 euro) als voor afzonderlijke lesdagen (65 euro/lesdag). (UCLL medewerkers genieten 30% korting).
Inbegrepen in deze prijs is het gebruik van het digitale platform van de hogeschool en de interne faciliteiten (exclusief catering). De hogeschool beschikt over een cafetaria met democratische prijzen.

Inschrijven kan door vóór 20 december 2019 aan te melden (verplicht) bij Wendy Sterckx (opleidingscoördinator), via wendy.sterckx@ucll.be met vermelding van behaald diploma en motivatie tot het volgen van de opleiding.

 

Verpleegkundigen of paramedici die reeds de basisopleiding Neurologische Zorg of de permanente vorming 'Neurologische zorg' succesvol behaald hebben in 2010 of later, kunnen, indien ze slagen voor de voortgezette opleiding Neurochirurgische zorg een getuigschrift van het postgraduaat Neurologische zorg behalen. 

Plaats

UCLL Campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven

 

MEER INFO & INSCHRIJVEN

Breng daarvoor een bezoek aan de website:
https://www.ucll.be/studeren/verder-studeren/postgraduaat-neurologische-zorg/praktische-info-pg-neurologische-zorg 

Vragen?
Stel ze aan wendy.sterckx@ucll.be

 


Periode: 16-01-2020 > 18-06-2020

Locatie: UCLL Campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuv

Details

Basisopleiding Neurologische Zorg

ism Odisee

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.
In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen

data en uren: 4 en 18 februari, 3, 17 en 31 maart, 21 april, 5 en 19 mei, 9 juni 2020 telkens van 13u30-20u30
Locatie: UZ Antwerpen
Prijs: 700 euro

 

Website: www.odisee.be
 


Periode: 04-02-2020 > 23-06-2020

Locatie: UZ Antwerpen

Details