Activiteiten
15-09-2022 > 26-01-2023
Opleiding: Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Arteveldehogeschool
15-09-2022 > 22-12-2022
Opleiding: Postgraduaat Neurologische Zorg - voorgezette opleiding Beroertezorg
ism Vives Brugge
10-02-2023 > 22-06-2023
Opleiding: Postgraduaat neurologische zorg - voortgezette opleiding neurochirurgische zorg
ism Arteveldehogeschool
Overzicht van onze opleidingen
Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Arteveldehogeschool
Basisopleiding neurologische zorg
De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.
In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedische benadering van neurologische aandoeningen.
De lesdatums voor deze voortgezette opleiding zijn:
Telkens op vrijdag van 8u30 tot 16u30: 16/09/2022, 30/09/2022, 14/10/2022, 22/10/2022, 18/11/2022, 02/12/2022, 16/12/2022, 13/001/2023 (examen)
alle info:
https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/postgraduaat/neurologische-zorg/iets-voor-jou
Periode: 15-09-2022 > 26-01-2023
Postgraduaat neurologische zorg - voortgezette opleiding neurochirurgische zorg
ism Arteveldehogeschool
Periode: 10-02-2023 > 22-06-2023
Algemene informatie mbt Postgraduaat Neurologische Zorg
Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor tal van aandoeningen aan het centraal en perifeer zenuwstelsel. Vrijwel iedereen krijgt in z’n leven te maken met een neurologische aandoening, al is het in de directe omgeving. De impact van een leven met een neurologische aandoening is echter groot.
Vermits de vele gezichten van de neuroverpleegkunde is het onmogelijk om tijdens de opleiding verpleegkunde studenten volledig voor te bereiden op de zorg voor alle patiënten met een neurologische aandoening. Gezien de complexiteit hebben deze patiënten nood aan bekwame en competente zorgverleners, niet enkel verpleegkundigen. Zorg voor patiënten met een neurologische aandoening vraagt nog meer dan elders in de gezondheidszorg een zeer uitgebalanceerde interdisciplinaire aanpak.
In het kader van levenslang leren stelt de Belgische Vereniging voor Neuroverpleegkundigen (BVNV) daarom het postgraduaat Neurologische Zorg voor.
Dit postgraduaat is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen de BVNV, de Belgian Stroke Council en vier Vlaamse hogescholen: Artevelde hogeschool, Odisee hogeschool, University College Leuven- Limburg en katholieke hogeschool Vives.
Het postgraduaat richt zich in de eerste plaats op neuroverpleegkundigen, maar biedt zeker ook een meerwaarde voor andere paramedici. Bovendien zijn de huidige opleidingen neurologische zorg en neurovasculaire of beroertezorg geïntegreerd in het postgraduaat. Verder vind je maar liefst twee nieuwe modules: de voortgezette opleiding neurologische zorg en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.
Terwijl in de verschillende modules van het postgraduaat de patiënt en z’n omgeving centraal staan, stelt de organisatie van het postgraduaat de zorgverlener zelf centraal.
Wij vinden het belangrijk dat elke verpleegkundige of paramedicus toegang heeft tot elke module van het postgraduaat zonder urenlange verplaatsingen en zonder al te veel te moeten surfen naar aanbod en inhouden.
De samenwerking tussen de BVNV en de hogescholen garandeert daarom niet alleen een uitstekende kwaliteit van opleiding, maar ook een totaalaanbod waaruit jij gericht kan selecteren welke opleiding het beste bij jou past.
Op deze manier hopen we, samen met jou, de kwaliteit van zorg voor neurologische patiënten te verbeteren. Als clinical leader weet je vast wel hoe kwetsbaar deze patiënten zijn en besef je dat een degelijke kennis onontbeerlijk is om je klinische expertise verder op te bouwen.
Het postgraduaat biedt je kansen om te groeien tot gespecialiseerde neuroverpleegkundige of, voor verpleegkundigen met een academische achtergrond, tot Advanced Nurse Practitioner.
Voor elks wat wils dus!
De opleiding bestaat uit een basisvorming neurologische zorg van tien studiepunten en een voortgezette vorming van tien studiepunten. Er kan gekozen worden uit drie voortgezette opleidingen:
beroertezorg, neurologische zorg en neurochirurgische zorg. Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 studiepunten).
Periode: 14-09-2022 > 30-06-2023
Basisopleiding Neurologische Zorg
ism UC Leuven- Limburg
In de basisopleiding neurologische zorg krijgt de cursist eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens wordt de cursist ondergedompeld in de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en behandelingen. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedische benadering van neurologische aandoeningen.
Data
De opleiding wordt opnieuw georganiseerd in de loop van tweede semester van academiejaar 2022 - 2023 (februari - juni 2023)
Locatie
UC Leuven-Limburg, campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven
Website
www.ucll.be
Contactpersoon
Steffi Lenaerts, opleidingsverantwoordelijke
steffi.lenaerts@ucll.be
Inschrijven en studiegeld
Zie: https://www.ucll.be/studeren/inschrijven
De opleiding komt in aanmerking voor betaald educatief verlof. Er kan betaald worden met opleidingscheques als je voldoet aan de voorwaarden (zie www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml (link is external)).
Periode: 20-01-2023 > 23-06-2023
Locatie: UC Leuven-Limburg, campus Gasthuisberg, Herestraat
Postgraduaat Neurologische Zorg - voorgezette opleiding Beroertezorg
ism Vives Brugge
De deskundigheid van de verpleegkundigen en paramedici die in contact komen met beroerte patiënten te vergroten. De verpleegkundige is de spil in het verzorgingsnetwerk dat rond een beroerte patiënt is opgebouwd.
Dit verzorgingsnetwerk bestaat uit deskundigen zoals artsen (neuroloog en huisarts), verpleegkundigen (thuiszorg), kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, sociaal verpleegkundigen of maatschappelijk werkers en psychologen als uit ervaringsdeskundigen die de familie en naasten zijn van de patiënt. Om die zorg te coördineren, behoeften en wensen van de patiënt in kaart te brengen is er kennis van zake nodig.
Deze cursus bevat naast de nodige medische bagage ook heel veel praktijkgerichte aanpak. In het kader van het nieuwe ‘Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan de zorgprogramma's "beroertezorg" moeten voldoen om erkend te worden’ (in voege sinds 08.08.2014) zal dergelijke opleiding/bijscholing zeker nodig zijn om op een beroertezorgafdeling te mogen functioneren.
De opleiding beroertezorg maakt deel uit van de postgraduaatsopleiding van 20 studiepunten neurologische zorg. De module omvat 10 studiepunten.
Klemtonen van de opleiding
De opleiding bestaat uit 10 lesdagen waarin zowel theoretische als praktische elementen aan bod komen:
- Beroertezorg: een algemene opleiding waarbij de anatomie, de pathofysiologie, diagnose, klinische studies, symptomatologie, behandeling zowel medisch als paramedisch, begeleiding van patiënten en familie door de verschillende stadia van de ziekte, verdieping in de preventie van complicaties zoals slikstoornissen, communicatieproblemen, valpreventie besproken wordt.
- Een praktische opleiding waarbij het management van de multidisciplinaire behandeling in de verschillende settings wordt besproken
- Een praktische opleiding waarbij via casussen de theorie wordt toegepast
- Een gastcollege door een internationaal befaamde specialist in Stroke
Evaluatie van de cursus:
- De evaluatie van de cursus bestaat uit twee delen:
-
Het schrijven en verdedigen van een paper.
Deze heeft als doel de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. - Schriftelijk examen
Doelgroep
Verpleegkundigen en paramedici, ergotherapeuten, kinesisten, logopedisten, neuropsychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers die de opleiding neurologische zorg gevolgd hebben of bijzonder geïnteresseerd zijn in de beroertezorg of werkzaam op een afdeling neurologie, stroke unit of ICU.
Data
nog niet vastgelegd
VIVES Brugge
Xaverianenstraat 10
8200 Brugge
Meer info
Website: www.vives.be
Heb je vragen? Ik help je graag verder!
Michiel Nemegeer
Periode: 15-09-2022 > 22-12-2022
Basisopleiding Neurologische Zorg
ism Odisee
De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.
In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedische benadering van neurologische aandoeningen
data en uren: De basisopleiding Neurologische Zorg omvat 8 lesdagen, steeds op donderdag van 13u30 tot 21u30.
Lesdata: 27 januari, 10 en 24 februari, 10 en 24 maart, 21 april, 5 en 19 mei 2022.
Examen op 2 juni2022 van 9u tot 12u.
Locatie: De basisopleiding Neurologische Zorg vindt plaats in het UZ Antwerpen of op Odisee- Campus Sint Niklaas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint Niklaas.
Studiegeld: het studiegeld voor de basisopleiding Neurologische Zorg bedraagt 750 euro. Dit is inclusief de digitale syllabus en het gebruik van het leerplatform.
Website: www.odisee.be
Periode: 27-01-2022 > 02-06-2022
Locatie: UZ Antwerpen